szombat, július 01, 2006

Vissza a tengerpartra

A következö napot a kemping melletti kis tó - Lake Echam (ejtsd: lék ecsam) - körüli sétával kezdtük. Hihhetetlen mennyire kristálytiszta volt a vize. Az ember akár 20-30 méterröl is tisztán látta a felszín alatt úszkáló teknöcök játékát.



A tavat még a nagy általános ausztrál állatvédelmi kedv elterjedése elött úgy a 70-es években sikerült véletlenül kicsit átalakítani. A tóban 3 hal, teknöcök meg nem tudom még mik éltek évezredek óta harmóniában. Aztán valaki(k) ügyesen betelepítettek néhány új halfajt a tóba. Ezek az életért folytatott versenyben olyan jól legyözték az öshonos halakat, hogy azok teljesen ki is pusztultak.

Több ezer példány telepítettek belölük vissza a tóba, de sajnos 6 hónap múlva már egyet sem találtak.

Ezután a Nagy Vörös Cédrus-t látogattuk meg. Ez a fa Queensland, de talán egész Ausztrália legnagyobb ilyen típusú fája. Több tíz kilométeren keresztül minden kereszezödésben tábla jelezte, hogy merre van. Aztán mikor a mellette kialakított parkolóba értünk egy átragasztott táblát találtunk. Ezen az állt, hogy sajnos Larry a tavaszi ciklon Március 20.-án elvégezte azt, amit senki sem gondolt volna. Mi meg nem hittük el amíg nem láttuk. (képek)

Ha esetleg olyan képet látnátok az albumban, ami csak nagy kuszaságot mutat az erdöben, akkor valószínüleg Larry nyomait megörökítö képre bukkantatok.

A cédrustól ismét a tengerpart felé vettük az irányt. Utunk nagyon szép tájakon vezetett át. Három vízesést is érintettünk: Millaa Millaa, Zillie, Elinjaa.

Késö este értünk vissza a tengerpartra Mission Beach-nél. Miután felvertük sátrunkat egy strand melletti kempingben (képek)
krokodillesre indultunk.

Még több kép.

Kapitányunk azzal kezdte a túrát, hogy rákcspdát állítottunk. Aztán a torkolatig hajózva mutatott vagy 4-5 krokodilt. Nem bizott azonban semmit a véletlenre. A part menti korkik bár vadon éltek a motor hangjára vízbe vetették magukat és meg sem álltak a csónakig. Ott aztán addig lebegtek mozdulatlanul amíg meg nem kapták a kis harapnivalójukat. Úgynigy volt ez a tengeri sasokkal is.

A torkolatnál vártuk meg a sötétedést. Mikor már az orrunking sem láttunk egy nagy lámpával felfegyverkezve indultunk vissza. A lámpával a partot pásztáztuk és krokodilra vadásztunk. Szerencsétlenek szeme úgy világított a sötétben, mint a tüz.

Bár a kiúton meresztettük a szemünket rendesen az 'idomított' krokikon kívül mást nem láttunk. A visszaúton lámpával viszont vagy kétszerannyit kiszúrtunk.