csütörtök, január 15, 2009

Tanulgatunk

Mikor kijöttünk Ausztráliába határozottan úgy gondoltuk 2 éven belül megszerezzük az állampolgárságot. A megszerzés kicsit erős, akkoriban aki 2 évet eltöltött itt állandó lakosként kérhette az állampolgárságot és meg is kapta. Azóta változott a rendszer, most már egy tesztet is ki kell tölteni, hogy pályázhasson az ember.

A mai nap átestünk a teszten. Nagyon komoly volt. Kaptunk egy 40 oldalas könyvecskét, ami elbeszélős stílusban leírta az állampolgárok jogait és kötelességeit, Ausztrália értékrendjét, történetét (azt a 220 évet mind, ami alatt igazából európai szemmel nem sok minden történt) és az állam szerkezetét, működését. 20 kérdés volt és 3 válaszból kellett kiválasztani a helyeset.

Mit mondjak, a tesztre való jelentkezés tovább tartott mint a teszt maga. Kicsi Drazsé nem leszel egyedüli Ausztrál a családban. Merthogy Drazsé a könnyebbik utat választotta és ő születés alapján megkapta az állampolgárságot. Az útlevele is megérkezett már, szóval senki sem tarthatja vissza attól, hogy hazalátogasson Február végén.

Nincsenek megjegyzések: