szombat, február 14, 2009

Jönnek a cápák

Megőrült a világ. Talán más táján a világnak nem is hallani a súlyos áradásokról, ami Queensland-et - Bisbane környékét - súlytja. Százak, talán ezrek hagyták el otthonaikat a víz elől menekülve. A Viktoriában - Melbourne környékén - tomboló erdőtüzek talán belekerültek az otthoni hírekbe is mert már vagy 200 ember meghalt. Viszont a Sydney környéki cápatámadások tutti otthon is nagy figyelmet kaptak.

Két nap alatt két embert kóstoltak meg. (Mostanáig 08.03. már megvolt a harmadik áldozat is.) Ennek köszönhetően az életmentők is fokozott éberséggel vigyázzák a fürdőzőket. Az egyik alkalommal mikor éppen szolgálatban voltam egy tapasztalt szörfös felvilágosított minket, hogy nem is a nagy fehér cápa a legrosszabb mind közül. 

Az ugyanis félti magát. Mikor ismeretlen áldozatot próbál elejteni, nem akar sokat kockáztatni. Mikor rászánja magát a támadásra hirtelen nagyot harap. Aztán odébb megy és megvárja míg az áldozat kicsit kivérzik és elfárad. Utána szépen nyugodtan visszajön lakmározni. Nem úgy a bikacápa. Az csak kicsit harap elsőre, de mire az áldozat észbe kap már vissza is jött a második falatért. 

Szóval egy fehércápa áldozatot van remény megmenteni, a bikacápásnak sokkal kisebb az esélye.

Nincsenek megjegyzések: