csütörtök, szeptember 08, 2011

Róma 5

A mai napra nem szerveztünk semmit, gondoltuk kicsit még sétálgatunk, 'kávézgatunk' aztán délután kimegyünk a reptérre és irány haza. A tegnapelőtti sztrájk azonban keresztülhúzta számításainkat, a Colosseumot még nem láttuk belülről.

Nagyon megkönnyebbültem, mikor a kasszánál minden magyarázkodás nélkül elfogadták a sztrájk napjára szóló belépőnket. Az itteni idegenvezető nagyon tárgyilagos volt, de azért tőle is hallottunk érdekes dolgokat. Például, hogy az a sok luk az épület falán nem a világháború korából visszamaradt lövésnyomok eredménye, mint a pesti házak falán, hanem még korábban kilopkodták a köveket összetartó vaskapcsokat. Vagy, hogy a a Colosseumnak nem is ez a neve, hanem Amfiteatrum Flavium. A Colosseum nevet a közelében álló, hatalmas Néró szoborról kapta, jóval a rómaiak után. Meghogy Szent Péter székesegyház nagyrésze a Colosseum köveiből épült.

Aztán elmentünk a Forum Romanum utcáin sétálni. Hihhetetlen, hogy azokat a köveket valakik több, mint 2000 évvel ezelőtt rakták mostani helyükre. A nap végére annyi romot láttunk már, hogy teljesen elegem lett a belőlük.

Jó volt újra visszaindulni Magyarországra. És az is jó, hogy Róma repülővel annyi, mint Pest-Győr kocsival.

Még több kép.

Nincsenek megjegyzések: