csütörtök, március 20, 2008

Olgák meg a Nagy Szikla

Az út Alice Springs-ből az Uluru-ig - Ayers Rock - szinte az egész napunkat felemésztette. Nem igazán volt az út során látnivaló, hacsak nem a Mt. Ebenezer Roadhouse udvarában láncravert dingó, meg az út két harmadánál látható Mt. Connor - amit egyébként egyesek Attilaként emlegetnek.

Az Uluru környékén egyetlen szálláslehetőség van, egy magánkézben lévő szálloda komplexumban. Na mi nem ott aludtunk, hanem egy előre felállított sátortáborban. Miután lecuccoltunk meg sem álltunk a Kata Tjuta - ejtsd. Kata Tjuta vagy gyk. Olgák - lábáig.

Mind az Uluru, mind az Olgák hatalmas homokkődarabok. Az Uluru Ausztrália és a világ 2. legnagyobb ilyen jellegű köve. Úgy keletkeztek, hogy a tengerfenék kavicsai beágyazódtak a puha homokba majd a hatalmas nyomás hatására, mint a beton összeálltak. Aztán a tenger kiszáradt, a felszín kopott, a kövek meg valami tektonikus mozgás hatására a felszínre emelkedtek. Az Ulurunak még az az érdekessége is megvan, hogy tekintelyt parancsoló méretei - 2.4 km széles, 3.6 km hosszú, 384 m magas - ellenére a felemelkedés után valószínűleg még az oldalára is dőlt.

Első megállónknál az Olgáknál feltűnt, hogy bár az ember igyekezett az orrán lélegezni, a szájába mindig sikerült egy-két légynek beférkőznie. Ez egy idő után - kb. 1 perc - már elég idegesítő tud lenni. A nap vége felé már csak abban reménykedtünk, hogy a sátrunk légykondícionált lesz.

Még több kép.

A naplemente már az Uluru-nál ért bennünket. Érdekes volt látni, hogy általában minden túristatársaság kissebb lakomával ünnepelte a nagy eseményt. A szikla egyébként valóban egyetlen perc alatt változik először vörösből élénk lilává, majd szürkés barnává. Nagyon látványos.